Mineralen: Zink. Wat is het? Symptomen van een tekort of overschot

Zink is een mineraal waar je over het algemeen niet veel van nodig hebt, maar wel van grote invloed kan zijn op je lichaam wanneer je een tekort hebt. Zink heeft namelijk veel effect op de enzymen die nodig zijn bij de stofwisseling. Stofwisseling is het biologische proces in ons lichaam dat de basis vormt voor ons energieniveau en lichaamsfuncties. Wanneer je bijvoorbeeld vermoeidheid ervaart of je valt maar niet af, kan zink daar de reden van zijn. (Doe altijd een bloedtest om uit te sluiten of je een zink tekort hebt!)

Zink wat is het?

Zink is dus een mineraal welke je nodig hebt voor je stofwisseling. Maar zink is ook belangrijk voor de volgende biologische en psychologische zaken:

  • Biologische functies: Opbouw van lichaamseiwitten. Groei en ontwikkeling van weefsel (celdeling). Het houd je botten sterk. Helpt bij een goede werking van het afweer- en immuunsysteem. Normale hormoonhuishouding. Het is goed voor het gezichtsvermogen, huid, haar en nagels.
  • Psychologische functies: Goed voor geheugen, concentratie en gemoedsrust
oesters

Zink waar zit het in?

Zink zit in kleine hoeveelheden best in veel voedingsmiddelen, zoals kaas, noten, vlees en vis. Een specifiek product met heel veel zink zijn oesters, al vind niet iedereen die even lekker. Maar 100 gram oesters bevatten bijna 400% van de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid). Andere producten zijn: hennepzaad, zonnebloem -pompoen -en pijnboompitten, lijnzaad, cacao, sesam – en chiazaad en pecan -en cashewnoten.

Zink tekort of overschot symptomen

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassen mannen is 9 milligram en voor vrouwen 7 milligram.

In de inleiding gaven we al aan dat een zink tekort kan leiden tot vermoeidheid of het niet goed kunnen afvallen. Ook kan het zorgen voor een verminderde afweer waardoor bijvoorbeeld eczemen en huiduitslag een kans krijgen. Een chronisch tekort kan leiden tot nachtblindheid.

Een overschot van zink is bijna onmogelijk om via normaal voedsel binnen te krijgen. Wanneer een te hoge dosis aan zinktabletten wordt genomen, kan er een overschot ontstaan. Het gevolg daarvan is dat er een te lage hoeveelheid koper kan ontstaan. Dat kan leiden tot bloedarmoede, een lichtere huid en osteoporose.

Wanneer je veel vermoeidheid ervaart, het afvallen niet lukt en/of je last hebt van eczemen of huiduitslag is het goed om een bloedtest te doen om te zien of je een zink tekort hebt. Dit kan met een LekkerIK EMB bloedtest. Vraag er naar tijdens een gratis kennismaking of plan meteen een intake gesprek om de test af te nemen. Het kan zoveel schelen! Zie hier voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *