Sinds beroemdheden uitgebreid in het nieuws komen met hun behoorlijk afgevallen, nieuwe slanke lijf en aangeven dat zij daar Ozempic voor hebben gebruikt, is er een ware run ontstaan op het diabetesmedicijn. Rolmodellen als Kim Kardashan, Elon Musk en ook Oprah Winfrey hebben openlijk op social media toegegeven dat zij Ozempic gebruiken om van hun kilo’s af te komen en op gewicht te blijven. Oprah Winfrey, een jarenlange Weight Watcher, moest door het stof. Niet de Weight Watcher methode, maar Ozempic had haar uiteindelijk van haar overgewicht verlost.
Maar waarom lukt het deze sterren en misschien ook bij jou niet om van je overtollige kilo’s af te komen? Waarom hebben sterren die bakken geld hebben, personal trainers en de verdere rataplan daarvoor Ozempic nodig en lukt het hen niet om op een natuurlijke en verantwoorde wijze af te vallen? Waarom is het Oprah Winfrey niet gelukt met haar jarenlange aanpak via de Weight Watchers en met Ozempic wel? Om die vragen te beantwoorden kijken we eerst naar de werking van Ozempic, om vervolgens in te gaan hoe je zonder Ozempic op een natuurlijke wijze kan afvallen.
De werking van Ozempic
Ozempic is een geneesmiddel in de vorm van een injectie met de werkzame stof semaglutide. Semaglutide wordt voorgeschreven aan mensen met diabetes type 2 bij wie een dieet met lichaamsbeweging niet voldoende werkt om het bloedsuiker gehalte te regelen.
Semaglutide is een stof die in de fabriek wordt gemaakt en in de injectie wordt gestopt. Semaglutide bootst de werking van het natuurlijke hormoon GLP-1 in ons lichaam na. Normaal gesproken wordt GLP-1 in de darmen aangemaakt om de hoeveelheid hormoon insuline (welke de bloedsuikerspiegel verlaagt en van invloed is op de stofwisseling) te verhogen. Insuline zorgt ervoor dat glucose vanuit het bloed de weefsels ingaat, daarvoor wordt het glucose gehalte van het bloed lager. Door semaglutide in te spuiten wordt deze werking dus in gang gezet.
Waarom werkt afvallen met Ozempic wel?
Om te begrijpen waarom afvallen met Ozempic wel werkt, moeten we op zoek naar iets in ons lijf wat afvallen tegenwerkt. Iets waar ook steeds meer mensen last van hebben, daar we met zijn allen steeds zwaarder worden. Dat er voor zorgt dat een dieet vaak net niet het gewenste resultaat levert of er weer een jojo effect optreedt. We zoeken iets wat Ozempic wel lukt, maar wijzelf blijkbaar niet.
Er is iets wat het glucosegehalte dus niet verlaagt, de stofwisseling niet lekker laat lopen en ons steeds dikker maakt. Dat iets is een ander hormoon genaamd cortisol, ook wel stress hormoon genoemd.
Cortisol
Het stresshormoon Cortisol zorgt voor het omgaan met stressvolle situaties, maar is ook zeer belangrijk voor de stofwisseling van koolhydraten, vetten en eiwitten. Ook speelt cortisol een rol bij de regeling van de weerstand. Bij te veel cortisol/stress onderdrukt cortisol de weerstand.
Cortisol werd vroeger vooral aangemaakt bij tijdelijke stress bijvoorbeeld wanneer er gevaar loerde door een wolharige mammoet en om een beetje oplettend de dag door te komen. Tegenwoordig hebben we niet meer tijdelijk even stress. Er zijn namelijk heel veel wolharige mammoeten bijgekomen, denk aan: wat moet ik allemaal nog doen vandaag, hoge werkdruk, hoge prestaties verwacht werk/school, hoge lat die je jezelf oplegt, scheidingen, kinderen, relaties, mobieltjes waar je direct op moet reageren. We rennen de hele dag voor wolharige mammoeten, we staan de hele dag dus “aan” en maken de hele dag cortisol aan. De ene mens nog meer als een ander.
Wat doet zoveel cortisol dan wel niet met je lichaam? Het kan 2 kanten op: of je maakt voor langere tijd te veel cortisol aan of je wordt geheel ongevoelig voor cortisol. In dat laatste geval heb je een heel laag cortisol gehalte en je reageert daarom niet meer goed op de wolharige mammoeten. Je ziet niet meer de gevaren van het beest en opeens voel je je moe, op. Je bent veel te ver gegaan met alle gevolgen van dien. Een chronisch te kort aan cortisol brengt psychische en lichamelijke klachten met zich mee zoals; vermoeidheid, geen energie, geïrriteerdheid, misselijkheid, lage bloeddruk, burn-out, drang naar suiker, enz.
Bij een te veel aangemaakte hoeveelheid cortisol brengt dit ook psychische en lichamelijke klachten met zich mee zoals; vetopslag bij de buik, vermoeidheid, overgewicht, drang naar suiker, hoofdpijn, onrustig slapen, depressie/angst, problemen met concentreren en geheugen.
Vandaag de dag brengen al die wolharige mammoeten dus nogal wat stressproblemen met zich mee die ervoor zorgen dat cortisol voorgaat in je lichaam en waar glucose dus het onderspit delft en wordt opgeslagen als vet. Ozempic (semaglutide) omzeilt cortisol als het ware, zodat deze wel het benodigde effect heeft en komt dan als winnaar uit de bus in de strijd tegen de kilo’s.
Hoe boots je de werking van Ozempic na?
Maar ben je wel een echte winnaar wanneer je met Ozempic afgevallen bent? En waarom moet je Ozempic blijven nemen om op gewicht te blijven? Eigenlijk luister je niet naar jezelf en naar je eigen lichaam. Je ziet de hele dag wolharige mammoeten, maar die bestaan helemaal niet. Dat jij denkt dat een wolharige mammoet bestaat in wat voor vorm dan ook, zorgt ervoor dat jij niet afvalt. En om de werking van Ozempic zelf op een natuurlijke en verantwoorde wijze aan te pakken, moet je dus de strijd aan met jouw mammoeten, jouw stresspatronen. Zo ontstaat er rust en stilte in jezelf en gaat je lichaam weer optimaal werken. Wanneer je dan een op jouw situatie aangepast voedingsschema volgt, vliegen de kilo’s er wel af.
Kies ervoor om de strijd aan te gaan met jouw mammoeten!
Je eigen stresspatronen/mammoeten te onderzoeken en daarmee aan de slag gaan om ze te doorbreken, vergt zoals je begrijpt moed. Vaak zie je ze zelf dus niet eens, omdat ze bijvoorbeeld vanaf je jeugd al ingebakken zitten. Helaas hebben ze wel elke dag een enorme uitwerking op jouw lichaam en geest. Zelfs op die van de genoemde beroemdheden hierboven.
LekkerIK helpt om je mammoeten te vinden en te temmen en om samen met een op jouw aangepast voedingsschema de werking van Ozempic op een natuurlijke en verantwoorde manier na te bootsen. Vraag nu een kennismaking en/of intake gesprek aan. Het kan zoveel schelen! Zie hier voor meer informatie.