De Netflix series Eric en Baby Reindeer zijn de hit van Netflix op dit moment. Eric gaat over een poppenspeler, Vincent, die in de jaren 80 in New York City een ongelukkig huwelijk heeft en waarvan de negenjarige zoon, Edgar, vermist raakt. Baby Reindeer gaat over de beginnende komiek Donny Dunn die als barman werkt in een Londense pub en daar een kop thee aanbiedt aan Martha om haar op te vrolijken. Martha raakt gehecht aan Donny en begint hem te stalken. Op het eerste gezicht zijn twee totaal verschillende series een hit geworden, maar is dat wel zo. Ook is het intrigerend om te bedenken, waarom zijn deze series zo’n hit geworden? Wat trekt jou zo aan?
Het antwoord staat al in de titel “Het gevecht met jezelf”. Beide hoofdpersonages hadden een jeugd met ouders die het beste voor hen wilden. De een was liefdevol, Donny en de ander met ouders die het beste voor hun zoon, Vincent, wilden. Maar als je dieper in die relaties kijkt, dan zie je dat beide ouders er niet zijn om hun zonen de erkenning en waardering te geven die een basisbehoefte is voor een kind. De vader van Vincent is letterlijk nooit thuis daar hij aan het werk is en de vader van Donny is zelf te beschadigd door seksueel misbruik om er voor Donny te kunnen zijn.
Als je als kind geen erkenning en waardering krijgt, krijg je al snel het gevoel dat je niet zelf verantwoordelijk bent voor je eigen gevoelens. Je wordt afhankelijk van anderen die je dat “moeten” geven i.p.v. dat je leert zelf verantwoordelijk te zijn voor je eigen waardering en erkenning. Deze afhankelijkheid maakt dat je jezelf niet kunt zijn. Je ontwikkelt daarom vaak patronen om met die gevoelens van niet jezelf zijn om te gaan, een overlevingsmechanisme, het Ego. Dit overlevingsmechanisme houd je weg van je gevoelens als boosheid en verdriet, van je kwetsbaarheid, van jezelf. Dit overlevingsmechanisme, dit patroon is het gevecht wat je continue met jezelf voert.
Het overlevingsmechanisme van Vincent zien we terug in het stevige drinken om zijn gevoelens te ontvluchten, in de ruzies op zijn werk en met zijn vrouw, maar vooral in het blauwharige monster, Eric. Eric heeft een donkere stem en is snoeihard, hoe meer herrie het monster maakt hoe slechter het met Eric gaat. Ook door in je hoofd te gaan zitten met gedachten, hoe werkelijk of onwerkelijk dan ook, zorgen ervoor dat je bij je gevoel wegblijft. Het enige waar Vincent continue naar op zoek is, is de erkenning en waardering van zijn partner, kind, werk en vrienden. Door zijn overlevingsmechanismen, zijn Ego, krijgt hij dat juist niet.
Het overlevingsmechanisme van Donny Dunn zien we terug in het niet boos kunnen worden op Martha, hij laat haar continue over al zijn grenzen heen gaan. Ook het seksueel misbruik wat hij daarvoor meemaakte, is niets anders dan zich psychisch en fysiek laten aanraken over al zijn grenzen heen om maar wel de waardering en erkenning te krijgen. Om die behoefte vervuld te zien worden. Ook zijn vlucht in drugs en drank zorgen ervoor dat hij niet hoeft te voelen. Wanneer je denkt het kan niet slechter, jawel, hij doet zichzelf nog meer pijn aan. Zijn overlevingsmechanismes winnen het bijna van hem zelf.
Uiteindelijk vechten Donny en Vincent allebei tegen hun Ego. We zien Vincents gevecht zelfs door daadwerkelijk tegen het monster Eric te vechten. Door later afscheid te nemen van zijn vader, door te accepteren dat hij er nooit voor hem zal zijn en door zijn vader los te laten. Door terug te keren naar zichzelf. Net als Donny zijn trauma verwerkt door deze open te delen met het publiek en later met zijn vader en moeder, door open kaart te spelen met zichzelf.
Het is niet voor niets dat we zo gefascineerd zijn door deze series. We hebben allemaal onze eigen overlevingsmechanismen, onze ego’s. Misschien voelt jouw gevecht niet zo groot als dat van Donny of Vincent, of ben je je nog niet bewust van je patronen, maar voel je wel dat er iets in de weg staat om thuis te komen bij jezelf. Dat is de herkenning in beide series die ons bindt aan de hoofdpersonages en die de series zo populair maakt.
Ook aan de slag met jouw bewuste of onbewuste overlevingsmechanismes? Maak een gratis kennismaking of intake gesprek met LekkerIK, bewust jezelf! Zie hier voor meer informatie.