Jeroen (27): “Mijn grote broer ging dood, net voordat ik geboren werd”.

Jeroen: “Toen ik geboren werd, draaide de wereld voor mijn ouders alleen om mij. Ik was toen te jong om te beseffen wat zij voor groot verdriet met zich meedroegen. Mijn driejarige grote broer was namelijk nog geen 3 maanden daarvoor verdronken in de sloot achter ons huis. Dat ongelofelijke leed zorgde ervoor dat mijn moeder mij over beschermd ging opvoeden. Zij was enorm angstig mij ook te verliezen.

De over bescherming van mijn moeder zorgde er tijdens mijn jeugd voor dat ik bij wijze van spreken nog niet eens mijn hand bij kachel kon houden, omdat zij de kachel al voor mij had weggehaald. Ik kreeg gewoonweg geen kans om ook maar iets fout te doen. Ik mocht heel veel niet, omdat mijn moeder daar een risico inzag. Zo bepaalde ze ook bij wie ik ging spelen. Vond ze de ouders niet verantwoordelijk genoeg dan kon ik nooit afspreken. Nu was ik op school al een verlegen en teruggetrokken jongetje dus als ik al een vriendschap ontwikkelde dan was dat al heel wat.

Bij LekkerIK kwam ik terecht, omdat ik me volledig kwijtgeraakt voelde. Ik had faalangst, kon zelf geen keuzes maken in wat ik nu precies wilde en liep altijd weg wanneer het te heet onder mijn voeten werd. Ook het gevoel dat mijn moeder mij nog elke dag controleerde, gaf mij enorm veel stress.

Tijdens de therapie leerde ik dat ik door de over bescherming van mijn moeder mijn eigen zelfstandigheid nooit heb kunnen leren. Dat dit ook tot gevolg had dat ik het verlegen jongetje werd. Daar geef ik mijn moeder niet de schuld van. Ik weet nu dat zij dit uit liefde deed en het beste met mij voort had. Door bewust te worden wat het gedrag van mijn moeder op mij als kind heeft gehad, leerde ik ook waarom ik nu bepaalde dingen wel en/of niet doe. Dat die patronen niets anders zijn dan een overlevingsmechanisme van mij als kind die zich niet goed genoeg kon ontwikkelen, was een echte eyeopener. Maar ook dat daar zoveel onderliggend gevoel bij zit dat er nog uit moest, was uiteindelijk een enorme bevrijding. Die bevrijding zorgde er uiteindelijk voor dat ik mezelf kon terugvinden. Iemand die niet angstig uit leeft, keuzes maakt op basis van zijn gevoel en die niet steeds wegloopt voor zijn gevoel. Een Jeroen die er is en staat”.

Wil je ook van je angsten af? Plan dan meteen een kennismakings-en intake gesprek in. Het kan zoveel schelen! Zie hier voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *