Water

Drink jij genoeg water of verpieter je van binnen?

Wanneer je geen water drinkt, ga je om het cru te zeggen, gewoon dood. Het is prima om een paar weken geen eten te nuttigen, maar een paar dagen geen drinken is funest. Maar ook een te veel aan water kan dodelijk zijn, overhydratie. Om te weten wanneer jij nu genoeg water drinkt, is het belangrijk om eerst naar de functies van water te kijken.

Daar het volwassen lichaam voor ongeveer 65% uit water bestaat, is dat een belangrijke bouwstof voor jouw lichaam en daarmee een zeer belangrijke functie. Stel je weegt 70 kg dan besta je uit ongeveer 45 liter aan water. Dat is dus ongeveer 45 kg aan water wat over elke cel van je lichaam verdeelt is.

Water wordt ook als oplosmiddel van voedsel in je spijsverteringsorganen gebruikt. Wanneer je te weinig drinkt gaat dit trager en/of minder goed. Wanneer je wilt afvallen is het dus verstandig dat je zeker ook let op hoeveel je drinkt.

Voedsel moet in alle cellen van je lichaam terechtkomen om te verbranden, maar ook wat er na deze verbranding overblijft moet weer je lichaam verlaten. Water zorgt voor dit transport.

Foto door Darren Lawrence httpswwwpexelscomnl nlfotoeiland 3417784

Voor de laatste functie neem ik je mee naar een tropisch eiland met een lekkere 30 graden. Wanneer je dan niet zal zweten, zal je ook niet afkoelen. De warmte in je lichaam wordt aan het lichaamsvocht afgegeven en dat zweet je dus uit. Erg belangrijk om dan meer te drinken, zodat je water op peil blijft.

Water verlies je niet alleen door zweet, maar ook door dit uit te plassen, uit te ademen (adem maar eens tegen een raam) en ook in je ontlasting zit water. Je verliest op een normale dag qua temperatuur ongeveer 2,5 liter water bij elkaar.

Water vul je weer aan door uiteraard te drinken, maar ook door voedsel. In groenten en fruit zit behoorlijk wat water. Maar zelfs door aardappelen en brood te eten krijg je water binnen. Door de verbranding van vetten en koolhydraten in je lichaam komt ook water vrij, dat is al bijna een halve liter per dag.

Wanneer je de rekensom hierboven al een beetje doorhebt, zie je dat je door voedsel te eten en te drinken nog zo’n 2 liter moet bijtanken per dag. Drink jij genoeg water?

Foto door abhishek goel httpswwwpexelscomnl nlfotoman drinkwater uit drinkfontein 1362909

Wat gebeurt er nu wanneer je te veel of juist te weinig water drinkt? Wanneer je te veel drinkt, zwellen de cellen in je lichaam uiteindelijk te veel en barsten ze. Dit komt mede door het zoutgehalte in de cel wat hoger is dan met al dat water buiten de cel. Het zout in de cel trekt het water aan, met alle gevolgen van dien. Op het tropische eiland is het daarom niet alleen goed om veel te drinken, maar ook om bijvoorbeeld een bouillonnetje te eten.

Wanneer je te weinig drinkt, gaat het maken van urine, het zweten en het uitademen gewoon door. Je urine wordt dan wel minder, maar je lichaam gaat op zoek naar een andere voorraad. De voorraad die in elke cel van je lichaam zit en wanneer dat gebeurd, drogen je cellen uit. Je voelt je dan ook niet helemaal prettig, veel hoofdpijnklachten komen voort aan te weinig drinken, maar ook voel je je meer moe. Wanneer je heel lang geen water drinkt, kan je dit merken aan je huid. Je huidcellen zijn dan niet helemaal soepel meer en blijven dan even in een plooi staan wanneer je er aantrekt, in plaats van weer terug te deinzen.

Tegenwoordig zijn er veel apps die je vertellen dat je wat moet gaan drinken en waar je de hoeveelheid per dag kan bijhouden. Handig om het eens te doen en je drinkgedrag onder de loep te nemen. LekkerIK tip: schenk eens twee glazen water of twee koppen thee per keer in of koop een water fles van een liter die je 2 keer vult op een dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *