3 stappen voor een succesvolle pijn en stress bestrijding.

Wanneer je pijn hebt, gebruik je daar in de meeste gevallen pijnmedicatie voor. Maar succesvolle pijnbestrijding gaat verder dan alleen het bestrijden van pijn door medicatie. Door ook te kijken naar het leven en het gevoel kunnen daar stress factoren worden ontdekt die een behoorlijke impact hebben op het in stand houden van stress, de pijn en/of de verslechtering hiervan. Tientallen patiënten hebben de 3 hieronder beschreven stappen doorlopen en pijn en stress verlichting en herstel ondervonden.

Stress factoren zijn prikkels die van buiten bij je binnen komen en stress veroorzaken. Voorbeelden zijn fysiek ongemak, jengelende kinderen, steeds meer afspraken in je agenda, een boze partner, zorgen om een gezinslid. Factoren kunnen liggen in je lijf, partner, gezin, seksualiteit, vrienden, werk, hobby, financiën, communicatie van artsen/verpleegkundigen of in juridische procedures.

Het is wetenschappelijk bewezen dat stress lichamelijke pijn beïnvloedt. Daarom is het van belang te onderzoeken welke stress factoren in jouw leven van invloed op je zijn. Dat is stap 1. Lees hierboven de factoren nog eens door en schrijf voor jezelf op waar jou stress factoren kunnen liggen.

Door over deze factoren gedachtes te krijgen, zoals wanneer mijn lijf dit niet meer kan, wat zijn mijn beperkingen dan voor de toekomst? Nu heb ik weer hoofdpijn, ik kan ook niets? Of ben ik nu een slechte ouder, doordat ik steeds zo boos wordt? Of luisteren de artsen wel echt naar mij? Ontstaat er meer stress.

Gedachtes over je stressfactoren verhogen de stress in je lichaam. Je lichaam weet helaas niet of gedachtes echt zijn of niet. Wanneer je bijvoorbeeld steeds denkt en zegt; “Als ik dat ga doen dan zal ik wel meer pijn krijgen”. Dan gelooft je lichaam daar op een gegeven moment ook in en verliest je lichaam ook het zelf herstellend vermogen. Stap 2 is daarom het herkennen van dit soort gedachtes die je dag in, dag uit, denkt of tegen jezelf zegt. Schrijf ze op.

Wanneer je een goed beeld hebt gekregen van je stress gedachten, is het belangrijk hier anders mee om te leren gaan. Dat is stap 3. Door liefdevol tegen jezelf te zeggen dat een gedachte niet is wie jij bent; je bent immers geen pijn of stress gedachten kan je de stress in je lichaam verminderen. Door dit consequent dag in, dag uit te doen, merk je dat je klachten zullen verminderen.

De ene stress factor geeft iemand stress, maar bij een ander geheel niet. Waarom geeft jou stress factor jou nu stress? Bij stap 1 spelen onbewuste en bewuste stress patronen die je op reis in je leven met je mee bent gaan dragen een rol waar het gaat om de ervaring van stress bij bepaalde factoren. Om geen stress meer te ervaren, is het daarom van belang om aan de slag te gaan met je stress patronen. Zodat je deze stressor niet meer toestaat in je leven. LekkerIK is gespecialiseerd om jouw stress patronen met jou te ontdekken en je te helpen deze niet meer van invloed op je te laten zijn. Niet alleen heeft dit een herstellende effect op je pijnklachten, daardoor wordt je je ook bewust van wie jezelf werkelijk bent.

Ook aan de slag met je pijn en/of stress bestrijding? Maak een gratis kennismaking of intake gesprek met LekkerIK. Het kan zoveel schelen! Zie hier voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *