10 tips om goed voor jezelf te blijven zorgen

Tegenwoordig houden we heel veel ballen tegelijk in de lucht. We kunnen daar af en toe een overweldigend gevoel door krijgen dat al die ballen als zware bowlingballen zomaar op ons neer gaan vallen en we er geen controle meer over hebben. Wanneer we dat gevoel dan weer als een bal onder water blijven drukken, dreigt vermoeidheid, stress, depressie, pijnklachten en een burn-out. Hoe voorkom je dat je zo ver gaat? Hoe blijf je goed voor jezelf zorgen met al die ballen in de lucht? Hieronder volgen 10 praktische tips die je daarbij kunnen helpen.

1. Niets hoeft

We zetten heel veel dingen op een lijstje die we “moeten” doen. Ook wanneer we even rustig zitten, komt het lijstje in ons hoofd naar boven van “ik moet nog dit en ik moet nog dat”. Tuurlijk zijn er zaken die echt moeten bijvoorbeeld de belastingdienst op tijd betalen, maar met heel veel zaken van het lijstje kan je ook best wachten tot morgen of tot overmorgen en wellicht zelfs tot het einde van de maand.

Op het moment dat we even zitten, nemen we daarom geheel geen rust. Het moeten zorgt namelijk voor een stressreactie. Zeg daarom wanneer je even zit: “ik hoef niets”. Zodat je op dat moment echt je rust neemt en niets van jezelf moet.

2. Maak geen lijstjes

Het daadwerkelijk maken van een lijstje hoeft dus ook niet. Wanneer je zaken van het lijstje “vergeet”, zijn ze blijkbaar niet belangrijk genoeg voor je om te onthouden. Oordeel jezelf dan ook niet wanneer je iets vergeet, je mag gewoon zeggen dat het waarschijnlijk niet belangrijk genoeg vond. Dat vergeten is ook met alle andere zaken prima, wees juist blij dat je wat vergeet. Dan ontkramp je juist en houd je niet vast aan het alles moeten weten. Wat natuurlijk supervermoeiend werkt.

3. Neem echt rust

Wanneer je rust neemt door even te gaan zitten, weet dan dat je pas echt rust krijgt vanaf een uur. Even een halfuurtje zitten, is niet genoeg om echt tot rust te komen. Wanneer je dan een uurtje gaat zitten, doe dat ook zonder prikkels van een beeldscherm. Kijk naar buiten of ga buiten zitten en neem in je op wat er op dat moment gebeurd. Niets meer en niets minder. Wanneer je gedachten krijgt die je daarvan afleiden, merk ze alleen op, en kijk weer naar wat er op dat moment gebeurd en is.

4. Zeg nee

Jij leeft niet voor de wereld, jij leeft in deze wereld. Wanneer de wereld wat van je verlangt wat jij op dat moment niet kan geven dan zeg je nee. Nee, omdat je niet over je eigen grens heen gaat en voor jezelf kiest. Het is niet erg wanneer je je moe voelt om nee te zeggen tegen een verjaardag of andere activiteit. Het is wel erg als je ja zegt, omdat je voor de wereld leeft. Dan ben je de ander aan het pleasen en ga je jezelf geheel voorbij met alle gevolgen van dien.

5. Luister naar je lichaam

Het is belangrijk om naar alle lichamelijke signalen van je lichaam te luisteren en daar wat mee te doen. Je lichaam is je huis waar je in woont en het is belangrijk om daar netjes voor te zorgen. Niet om alleen de ramen en de kozijnen aan de buitenkant bij te houden, maar ook de binnenboel verdient aandacht. Wanneer je bijvoorbeeld hoofdpijn hebt, heb je gewoonweg te veel stress ervaren. Ga op onderzoek bij jezelf, welke situatie zorgt hiervoor, welke gedachten. Dit geldt niet alleen bij hoofdpijn, maar ook bij andere lichamelijke klachten. Wanneer ervaar je meer pijn en ongemak, luister door stil te staan en naar binnen te kijken en te voelen.

6. Sta stil bij jezelf

Een dag kan zomaar ongemerkt voorbij gaan, omdat we alles op een soort automatisch piloot doen. Plan daarom momenten op een dag waar je even naar je gedachten luistert, je even voelt welke emoties er spelen, wat er in je lichaam speelt. Dit om je bewustzijn te vergroten, maar ook om uit te vinden wat je op dat moment nodig hebt. Doe dan wat je nodig denkt te hebben, zonder een verwachting te hebben dat het beter wordt.

7. Zoek uit wat je triggers zijn

Jouw boosheid, irritaties en frustraties komen zeker niet door je kinderen, je partner, werkgever of wie dan ook. Ze komen voort uit dat iemand jou ergens mee in je kwetsbaarheid triggert. Uit te zoeken waarom je boos wordt in een bepaalde situatie en naar jezelf te kijken i.p.v te gaan wijzen naar wat een ander doet, is de eerste stap. Waar zit de pijn die aangeraakt wordt en waar kan die vandaan komen. Door dit continue bewust te blijven doen, merk je dat je gevoelens minder worden, je compassie naar anderen groter en er meer rust en ruimte in je gecreëerd wordt.

8. Oordeel niet over een ander

Wanneer je auto rijdt, haast hebt en iets niet helemaal ok doet, leg je dat aan jezelf uit als ik had haast. Er is een reden voor dat je iets doet. Wanneer een ander veel te hard rijdt en jouw daarmee irriteert, dan is de persoon iets…. Dat is een veroordeling, er spreekt geen compassie van ik begrijp je situatie voor de persoon uit. Door op deze manier met anderen om te gaan, levert jou dat elke keer een irritatie of te wel onrust en stressreactie op. Bekijk waarom je die irritatie op dat moment voelt, ga naar binnen en wat zit daar achter. Probeer je in te leven in de ander, wellicht kan je een liefdevolle vraag stellen om compassie te vergroten.

9. Stop je verwachtingen

We kennen allemaal het verhaal van de vrouw die eeuwig hoopt dat vandaag wel de dag is dat haar partner een bosje bloemen meeneemt of dat ze eindelijk een huwelijksaanzoek krijgt. Verwachtingen hoe groot of klein eindigen altijd in een teleurstelling en daarmee vaak in verdriet of boosheid met alle desastreuse gedachten erbij.

Wanneer je merkt dat je een verwachting ergens over hebt of hebt gehad, dan hoef je die alleen maar op te merken. Wees bewust dat je verwachtingen schept en vraag jezelf af waarom je die verwachting graag wilt. Wat zit daar precies achter?

10. Praat eens met een ander

Een kikker die in een pan met water die wordt opgewarmd zit, merkt niet dat het water steeds warmer wordt. Een kikker die bij die kikker in de pan zal springen, zal meteen uit het hete water springen. Zo is het ook met de bovenstaande tips. Het is vaak erg lastig om van jezelf te ontdekken wat je nu precies doet om niet goed voor jezelf te zorgen en je patronen te doorbreken. Iemand die je daar in een korte periode bewust van kan maken, is goud voor je hele leven. Dat doen we bij LekkerIK. We houden je een spiegel voor om je te laten zien waar je jezelf te kort doet, waar je zelf beter voor jezelf kunt zorgen en zo uiteindelijk kunt groeien buiten je vastgeroeste patronen die je in je leven tegenhouden. Zo voorkom je een depressie, burn-out, stress -en pijnklachten en vermoeiheid.

Wil jij dieper op jezelf ingaan om jezelf ongekend te laten groeien en om klachten te voorkomen? Ik nodig je uit voor een gesprek.

Liefs, Roosje Jonker

🍀LekkerIK.nl , bewust jezelf!

🍀Bereik het leven dat je bedoeld bent te leven door de kracht van zelfinzicht, bewustwording en bio-engineering te benutten. Het is niet alleen wat je doet, het is wie je bent!

🍀Professionele Excellentie | Gezondheid | Omgaan met Emoties | Ondernemerschap | Geld | Levensdoel | Prestatie | Liefdesrelaties

🍀Stuur een bericht voor al je vragen: info@lekkerik.nl Whatsapp: 06 39 177 906

🍀Volg ons op: https://www.facebook.com/lekkerik.nl of https://www.instagram.com/lekkerik.nl/

🍀Voor het maken van een afspraak: hier (Geen wachttijden, waar en wanneer het jou uitkomt!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *